Mesh generation

A discussion forum for users of the new HYDRUS 2D/3D. HYDRUS is a software package for simulating water, heat and solute movement in two- and three-dimensional variably saturated media. Happy Posting!
Post Reply
ES_92
Posts: 19
Joined: Sun Dec 06, 2020 11:22 am
Location: Italy

Mesh generation

Post by ES_92 » Wed Feb 17, 2021 3:13 pm

Hello, I am trying to create unstructured mesh for my hydrus model. But I am not able to create it. Whenever I try the automatic mesh generation it tells me to define the boundary. When I select the "yes" option to create automatic boundary, the model domain becomes blue. I am not sure how should I proceed? I have attached the model file and also the picture. Any kind of help will be really helpful. Thanks in advance!
Attachments
Model_01.zip
(47.64 KiB) Downloaded 35 times
pic 3.PNG
pic 3.PNG (17.58 KiB) Viewed 720 times
pic 2.PNG
pic 2.PNG (119.41 KiB) Viewed 720 times
pic1.PNG
pic1.PNG (16.86 KiB) Viewed 720 times

Mirek
Posts: 447
Joined: Sat Mar 16, 2002 4:00 pm
Location: Czech Republic
Contact:

Re: Mesh generation

Post by Mirek » Wed Feb 17, 2021 4:10 pm

The blue color represents the domain (= one or more „Surfaces“) for which the mesh is generated. If there is no surface, the FE-mesh cannot be generated. The hole in the surface (see the circle in your picture) can be easily created using the "Opening via Boundaries" command (on the Editbar).

We have many video tutorials on our website for these basic things:
https://www.pc-progress.com/en/Default. ... -tutorials
https://www.pc-progress.com/en/Default. ... -tutorials
Unfortunately, I have now found out that Adobe Flash is no longer suppoprted, so it will be difficult to play these videos. We will have to remake them (which will be very laborious) or convert them somehow to newer format.

ES_92
Posts: 19
Joined: Sun Dec 06, 2020 11:22 am
Location: Italy

Re: Mesh generation

Post by ES_92 » Mon Feb 22, 2021 9:19 am

Dear Mirek,
Thank you very much for your response. It would have been great if I could watch the video. I have created the hole in the circle using the following steps: Insert>domain geometry> opening>graphically (then selected the circle boundary). After that I tried to create the mesh and it gives me the following error (picture attached). Please let me know how can I solve this. I am completely stuck at this step! Waiting to hear from you. Thanks.Image
Attachments
pic2.png
pic2.png (197.23 KiB) Viewed 701 times
pic1.png
pic1.png (219.84 KiB) Viewed 701 times

Mirek
Posts: 447
Joined: Sat Mar 16, 2002 4:00 pm
Location: Czech Republic
Contact:

Re: Mesh generation

Post by Mirek » Mon Feb 22, 2021 10:12 am

As I already wrote, there is no "Surface" in your domain - you must create at least one surface. See attached video.
Surface.mp4
(14.6 MiB) Downloaded 85 times

ES_92
Posts: 19
Joined: Sun Dec 06, 2020 11:22 am
Location: Italy

Re: Mesh generation

Post by ES_92 » Mon Feb 22, 2021 12:16 pm

Dear Mirek,

Thank you very much! finally it worked.

Post Reply