Search found 14 matches

by DandD
Thu Mar 12, 2020 7:48 am
Forum: HYDRUS (2D/3D)
Topic: Export of the seepage line / phreatic line
Replies: 3
Views: 1283

Re: Export of the seepage line / phreatic line

Dear Jirka, thanks for the fast reply. I missed that function before... But there seems to be an issue with the export (or I am doing it wrong). Similar to your given example, there is never a difference between the x- and z-coordinate. I believe, only the x-coordinate is displayed. I tried displayi...
by DandD
Wed Mar 11, 2020 3:35 pm
Forum: HYDRUS (2D/3D)
Topic: Export of the seepage line / phreatic line
Replies: 3
Views: 1283

Export of the seepage line / phreatic line

Hi, I am currently working with dike models and rainfall infiltration. To run 'classic' stability analysis (e.g. BISHOP), I need information about the seepage line (or phreatic line if you prefer this term). Is there an easy way to export this specific information from the Hydrus results/output? E.g...
by DandD
Mon Feb 24, 2020 9:37 am
Forum: HYDRUS (2D/3D)
Topic: Ponding between layers
Replies: 4
Views: 1069

Re: Ponding between layers

Hi, I used your uploaded model and only changed the n values to 2 for ballast and pea gravel (according to the articel) and 1.5 for the subgrade. If I got it all right, the results in the observations show a similar or even better fit compared to Fig. 12 a & b in the article (looking at the wet stea...
by DandD
Mon Feb 24, 2020 8:07 am
Forum: HYDRUS (2D/3D)
Topic: Handling water balance error in wet conditions
Replies: 12
Views: 2638

Re: Handling water balance error in wet conditions

Thanks! This solution works for me. We found a similar problem/solution for the other program we use. The precision criteria was defined independently from the units used and thus resulted in this case in the error. We are planning to implement a dependency between units used and a respective precis...
by DandD
Fri Feb 21, 2020 12:55 pm
Forum: HYDRUS (2D/3D)
Topic: Ponding between layers
Replies: 4
Views: 1069

Re: Ponding between layers

Hi, how does your experimental data look like, if I may ask? Looking at your model, kind of steady conditions are reached in a short period of time (3h or something like this) during the constant flow rate. Do you see these steady conditions in the measured values? Or more specifically - what is you...
by DandD
Thu Feb 20, 2020 3:17 pm
Forum: HYDRUS (2D/3D)
Topic: Handling water balance error in wet conditions
Replies: 12
Views: 2638

Re: Handling water balance error in wet conditions

Sorry for bothering again - but I checked the model results. I just added 3 observation points (x-koord. approx. 1/1.5/2 m and z-koord. approx. 0.33 m) to do a short comparison of the models when using a) unit length [m] and b) unit length [cm]. The results differ significantly for: influx & outflux...
by DandD
Tue Feb 18, 2020 4:02 pm
Forum: Hydrus 1D
Topic: Error in time steps
Replies: 7
Views: 1656

Re: Error in time steps

I believe Jirka wanted to address the conceptual model behind your 1D model. On the one hand you have implemented a changing input (rainfall/evaporation) and at the other hand you have a defined constant outflux at the bottom (Based on what? Where does the value come from?). I do not quite understan...
by DandD
Mon Feb 17, 2020 7:18 am
Forum: HYDRUS (2D/3D)
Topic: Handling water balance error in wet conditions
Replies: 12
Views: 2638

Re: Handling water balance error in wet conditions

Thanks for your reply! I never checked using other units because I want to run SlopeCube later on and therefore need the units in m (meter). Update Running the project in 3D does not resolve the issue. Using [m] as unit in 3D leads again to water balance errors. Changing it to [cm] resolves the issu...
by DandD
Fri Feb 14, 2020 12:52 pm
Forum: HYDRUS (2D/3D)
Topic: Handling water balance error in wet conditions
Replies: 12
Views: 2638

Re: Handling water balance error in wet conditions

After evaluatingat several aspects (mesh, time discretization, iteriation criteria, soil parameters, inital conditions, BC options, ...) I still can not resolve the issue (nor have I an explanation) but: I simulated the model in a 3D-Version (1m 'width') and I do not have the water balance error iss...
by DandD
Tue Feb 11, 2020 9:21 am
Forum: HYDRUS (2D/3D)
Topic: Handling water balance error in wet conditions
Replies: 12
Views: 2638

Re: Handling water balance error in wet conditions

Hi all, I hope it is ok to use this thread - I also have a problem with water balance error while running some more or less special conditions with Hydrus. Apologies for the long post! My set-up is the following: - 2D-Domain, dike shaped - uniform soil (experimentally defined parameters, quite weird...
by DandD
Thu Jan 16, 2020 2:34 pm
Forum: HYDRUS (2D/3D)
Topic: SlopeCube Example problem 1a - different results
Replies: 5
Views: 1207

Re: SlopeCube Example problem 1a - different results

Thanks Mirek, I will dig into the topic!
by DandD
Thu Jan 16, 2020 2:23 pm
Forum: HYDRUS (2D/3D)
Topic: SlopeCube Example problem 1a - different results
Replies: 5
Views: 1207

Re: SlopeCube Example problem 1a - different results

Hi again, a colleague gave me a useful hint - I now have rerun the original model with the newest Hydrus version 3.02 and it now shows different results a) to the original results (downlaoded from the PCProgres website) as well as b) my model. It is closer to my model now (showing LFSF <1 at the top...
by DandD
Thu Jan 16, 2020 1:46 pm
Forum: HYDRUS (2D/3D)
Topic: SlopeCube Example problem 1a - different results
Replies: 5
Views: 1207

Re: SlopeCube Example problem 1a - different results

Hello Mirek, thanks for the fast reply. I am using the custom scale according to the one displayed in the manual (same numbers for the original model as well as my model). The only difference is the maximum LFSF (original 140.3 compared to 51.1 in my model -> discrepancy). The problem with the stand...
by DandD
Thu Jan 16, 2020 12:56 pm
Forum: HYDRUS (2D/3D)
Topic: SlopeCube Example problem 1a - different results
Replies: 5
Views: 1207

SlopeCube Example problem 1a - different results

Hi everyone, I am new to the forum and would like to discuss some difficulties I have while learning to work with the Slope Cube module (so far only 2D). I already have a problem with the first example problem "Example 1a" - I basically rebuilt and then simulated the model but I am getting different...